subota, 12. svibnja 2012.

Poslovna inteligencija (BUSINESS INTELLIGENCE)


 
1989. Howard Dresdner je po prvi put predložio pojam "Business Intelligence" kako bi kategorizirao koncepte i metode koji pomažu u lakšem donošenju poslovnih odluka.


Poslovna inteligencija je značajan sastojak poslovnih inteligentnih sustava XXI. stoljeća. Niz tehnologija trebaju omogućiti vrhunske personalizirane proizvode za klijente, ali također i poslovnu učinkovitost za dugotrajne poslovne odnose s okolinom.Tek potpunim razumijevanjem i integracijom različitih dijelova poduzeća moguće je postići jedan kohezivan poslovni inteligentan sustav.


Postoje određeni elementi poslovne inteligencije koji su po važnosti prikazani u piramidi poslovne inteligencije. Naravno, što se pojednici više penju u piramidi, možemo reći da imaju veću poslovnu inteligenciju.

Tek potpunim razumijevanjem i integracijom različitih dijelova poduzeća moguće je postići jedan kohezivan poslovni inteligentan sustav.

Sustav poslovne inteligencije je takav sustav koji pohranjuje informacije i znanje o konkurenciji, kupcima, dobavljačima i procesima neke organizacije. On omogućuje poslovno pregovaranje i brojčano argumentirani nastup prema kupcima i poslovnim partnerima, kvalitetno operativno planiranje, praćenje ponašanja naše konkurencije, promatranje pojedinih tržišnih segmenata, te predviđanje budućih pojava. Isto tako, kroz sustav poslovne inteligencije bolje razumijemo kupce i poslovne partnere, te prepoznajemo što ih potiče na određeno ponašanje.


On omogućuje poslovno pregovaranje i brojčano argumentirani nastup prema kupcima i poslovnim partnerima, kvalitetno operativno planiranje, praćenje ponašanja naše konkurencije, promatranje pojedinih tržišnih segmenata, te predviđanje budućih pojava.
 Isto tako, kroz sustav poslovne inteligencije bolje razumijemo kupce i poslovne partnere, te prepoznajemo što ih potiče na određeno ponašanje.
Takvi sustavi se intenzivno počinju razvijati kada su poduzeća automatizirala svoje poslovne procese, odnosno implementirala različite transakcijske sustave, koji su se vrlo brzo pokazali kao generatori velikih količina podataka.
Sa čisto tehničke strane, poslovna inteligencija je proces unutar kojeg se sirovi podaci oblikuju u strukturno i vizualno prihvatljive informacije.
 
(http://www.mit-software.hr/usluge/bi/bi1/)




Michael Porter je u intervju sa novinarima za stranicu liderpress.hr definirao  pojam Businessa Intelligencea:

"Business Intelligence osigurava da tvrtka ima bolje shvaćanje budućnosti nego njezini konkurenti. 

Michael Porter, Harvard Business School
(liderpress.hr, F:liderpress.hr)






To znači da je taj sustav jedna od najvrijednijih i najefikasnijih konkurentskih sposobnosti koji  menadžerima stoji na raspolaganju."

Nema komentara:

Objavi komentar