ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Važnost poslovne inteligencije


Poslovna inteligencija najviše pridonosi povećanju dobiti, uvođenju novih proizvoda, boljoj fokusiranosti na kupce, učinkovitom upravljanju likvidnosti, smanjenju troškova,i sl.

Osnovni cilj primjene poslovne inteligencije je povećanje dostupnosti kvalitetnih i pouzdanih informacija koje poduzeću olakšavaju donošenje poslovnih odluka, što za posljedicu ima smanjenje troškova i povećanje dobiti u poduzeću. 

 (http://www.skladistenje.com/download/Luetic_BI_u_strategiji.pdf)


Važnost poslovne inteligencije i njena implementacija u organizacije, u današnjim uvjetima promjenjive okoline i poslovanja s mnogobrojnom količinom informacija, neophodno je za opstanak poduzeća na tržištu. 

Njezina važnost kao dio poslovne strategije raste u sve većem broju poduzeća, a dokaz tome su i istraživanja ovog tržišta koje se tek počelo razvijati, ali koje posjeduje veliki potencijal.

 Ovaj koncept najviše se primjenjuje u sektoru financija, osiguranja i telekomunikacija, s tim da se predviđa da će on naći primjenu i u ostalim područjima poslovanja.

4 komentara:

  1. Slažem se da je važnost poslovne inteligencije danas neophodna za opstanak na tržištu. No s obzirom da poslovna inteligencija nije u potpunosti zaživjela u svim područjima a prvensteno u mendažmentu koji je jedan od važnijih područja pokazuje kako se poslovnu inteligenicju ipak nemože smatrati toliko važnom.
    Činjenica je da tvrtke sve više danas ulažu u važnost poslovne inteligenicje, no tek kada ona bude prisutna u svim tvrtkama i svim područjima moći će se govoriti da ima veliku važnost i da je postala neophodna za opstanak poduzeća na tržištu. Sve do tada se poslovnu inteligenciju može promatrati sa aspekta važnosti za tržište,ali ne u tolikoj mjeri da je neophodna za opstanak poduzeća.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ipak je bitno naglasiti da ona svakim danom sve više raste, makar to bilo sporo (zbog različitih poteškoća) što znači da ipak ne stagnira. I moram Vam reći da se ne slažem sa tom Vašom teorijom da nije toliko važna, smatram da je vrlo važna, iako nije toliko zastupljena. No,svatko ima pravo na svoje mišljenje i drago mi je da ste rekli svoj stav o mojoj temi!

      Pozdrav, kolega! :P

      Izbriši
  2. Činejnica je da ona nije zastupljena kao što bi trebala biti, no ipak mislim da tek kada bude zaista zastupljena u svim područjima da ćemo tek onda moći u pravom smislu riječi govoriti o njenoj važnosti. Ne kažem da već sada nije važna, no kao što sam i napisao i u prethodnom i sadašnjem komentaru smatram da tek njenim uvođenjem u sva područja i tvrtke će ona dobiti jednu novu dimenziju i dobiti puno više na značaju nego li je to danas slučaj.
    Nadam se da se slažete sa ovom konstatacijom.

    Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Naravno, kolega! Slažem se sa Vašom konstatacijom! :D

    OdgovoriIzbriši